توپو کالا, نقشه برداری

کاربرد توتال استیشن

totalstation-topokala

کاربرد توتال استیشن

کاربرد توتال استیشن ، هدف اصلی در نقشه برداری، تهیه نقشه از سطح زمین و عوارض آن است. هر وسیله‌ای که مختص نقشه‌برداری است، برای دو منظور برداشت و پیاده سازی استفاده می‌شود.

با پیشرفت تجهیزات و دستگاه‌های مختلف، این دو مورد با سهولت بیشتری انجام می‌پذیرد. دوربین توتال استیشن نوعی طول‌یاب است که جز پیشرفته و کامل‌ترین دوربین‌های نقشه برداری می‌باشد.

در برداشت، بسته به نوع کاربرد پارامترهای مختلفی اندازه‌گیری می‌شود. مثلا در بستن پیمایش و تولید نقاط بنچ مارک نیازمند قرائت طول، زاویه افقی و زاویه قائم و در برداشت جزئیات نیازمند ثبت مختصات هستیم.

در پیاده سازی، نقاط وارد می‌شوند و خود نرم‌افزار دستگاه، طول و زوایا را محاسبه کرده و به اپراتور جهت می‌دهد.

انواع توتال استیشن

امروزه انواع مختلفی از دوربین‌های توتال استیشن در برندهای مختلفی مثل Leica ، Sanding ، Geomax ، Nikon و … تولید شده‌اند که در فروشگاه توپو کالا انواع آن به فروش میرسند .

هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. در ادامه به معرفی برخی از منوهای کلی این دوربین‌ها می‌پردازیم:

پس از روشن کردن دستگاه، ابتدا باید آن را روی هر نقطه سانتراژ و تراز کرد. پس از تراز، با توجه به کاری که قصد انجام آن را داریم، وارد منوی مربوطه می‌شویم. قبل از انجام هر عملیاتی نیازمند تنظیم یک جاب هستیم که نقاط در آن ذخیره شوند سپس ایستگاه استقرار و ارتفاع دوربین را نیز وارد دوربین می‌کنیم، تا در محاسبات مشکلی بوجود نیاید.

مهم‌ترین برنامه‌هایی که هر توتال استیشن داراست، surveing (برداشت)، stake out (پیاده سازی)، free station (ترفیع) و reference line (خط هادی) هستند. تک به تک هر کدام را به طور خلاصه توضیح خواهیم داد:

 

Surveing (برداشت): با استفاده از این منو برداشت نقاط انجام می‌گیرد. در این قسمت مختصات، طول بین نقاط، زوایای قائم و افقی ذخیره می‌شوند که با توجه به کاربرد می‌توانیم از مشاهدات استفاده کنیم.

 

  • پیاده سازی Stake out

 

Stake out (پیاده سازی): در این منو کار پیاده‌سازی نقاط انجام می‌گیرد. نقاط نسبت به محل استقرار دوربین پیاده می‌شوند. در این قسمت، مختصات نقاط وارد شده و دوربین می‌تواند مختصات تقریبی را به اپراتور دهد که اپراتور نیز با قرار دادن رفلکتور روی نقاط می‌تواند نقطه مورد نظر را پیاده سازد.

  • ترفیع Free station

 

Free station (ترفیع): در این روش مختصات نقطه مجهول را که روی آن دوربین سانتراژ می‌شود. با استفاده از نشانه روی به دو نقطه معلوم که مختصات آن‌ها را داریم، محاسبه می‌شود. این کار برای جلوگیری از هر بار توجیه نمودن دستگاه انجام می‌گردد.

  • خط هادی Reference line

 

Reference line (خط هادی): این برنامه برای پیاده سازی و برداشت نسبت به یک خط مرجع به کار می‌رود. به گونه‌ای که خط یا قسمتی از کمان را به عنوان مرجع در نظر گرفته و مختصات نقاط را بر اساس فاصله از این خط یا کمان برداشت یا پیاده سازی می‌کنیم.

 

 

سارا شحیطاوی

کارشناس ارشد ژئودزی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *